Deelname Kinderklimaattop door groep 7 en 8

22-03-2021
Over de Kinderklimaattop
Steeds vaker laten kinderen hun stem horen wanneer het gaat over het klimaat. Dat is belangrijk aangezien het over hun toekomst gaat. De Kinderklimaattop 2021 geeft kinderen een podium hun ideeën en overtuigingen te delen, en brengt het gesprek tussen kinderen en volwassenen tot stand. Want wanneer kinderen van zich laten horen, is het essentieel dat volwassenen luisteren. Samen maken we de toekomst. En… samen maken ze dit jaar het eerste Kinderklimaatakkoord!
Het verdrag van Velsen: Het nationale Kinderklimaatakkoord
Elk jaar maken wereldleiders op de VN Klimaattop nieuwe afspraken om klimaatverandering aan te pakken. Dit zijn langlopende processen en ver weg van ons. Er is echter geen tijd te verliezen! Hoog tijd dus om kinderen in heel Nederland hulp te vragen. Het gaat immers om hun toekomst! Wat vinden zij belangrijk?
Voorafgaand aan de landelijke Kinderklimaattop zullen de kinderen in uw eigen klas gaan praten over drie thema’s:
  • • Klimaatrechtvaardigheid (de lusten en lasten van klimaatverandering, eerlijk delen);
  • • Voorkomen van klimaatverandering (klimaatmitigatie);
  • • Omgaan met klimaatverandering (klimaatadaptatie).

De kinderen worden op basis van deze thema’s gevraagd om te vertellen welke afspraken zij belangrijk vinden in de aanpak van verdere klimaatverandering, voor aanpassing daaraan en voor klimaatrechtvaardigheid.

Vervolgens worden zij gevraagd om drie afspraken creatief te verbeelden in de vorm van een poster. Alle posters worden vervolgens opgestuurd en bekeken door een jury. De mooiste en belangrijkste posters dingen mee voor het Kinderklimaatakkoord. De klas die daarbij nog eens de beste actie heeft bedacht wint bovendien de Philip de Roo-prijs.

De Kinderklimaattop wordt jaarlijks georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Dit jaar doen we dat in samenwerking met gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum. De Kinderklimaattop heeft 2 bekende vloggers, Dave en Jelle, gevraagd om de top aan elkaar te praten via de live verbinding met alle kinderen verspreid in klassen over heel Nederland. Dat doen zij samen met Dennis, de jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling van de VN. Dennis neemt na de top de ideeën van de kinderen mee naar de Verenigde Naties.