Tips & inspiratie

Na een dag (hard)werken, leren en spelen op school is het tijd voor ontspanning! Buiten spelen, bouwen, knutselen, sporten..  Lekker los komen van school en je overtollige energie kwijtraken of juist weer helemaal opladen. Als uw kind bepaalde dingen lastig vindt op school, wilt u als ouder natuurlijk graag helpen. Maar hoe doe je dat? Hoe sluit je goed aan? Hoe hou je het leuk? En hoe zorg je er voor dat je die 'broodnodige ontspanning' thuis niet om zeep helpt? Op deze pagina vindt u tips om aan te sluiten bij de ervaringen van uw kind op school.
 

 Hoe was het op school?
 Sommige kinderen vertellen uit zichzelf over hun ervaringen en belevenissen op school.
 Anderen komen niet veel verder dan een simpel: 'Leuk!' of 'Stom!'?
 Voor leerlingen die het nog lastig vinden om hun belevenissen onder woorden te brengen, is het makkelijker om op een gerichte vraag antwoord te geven.
 Op de site jmouders.nl vonden we 30 originele vragen waarmee het kind wordt  uitgedaagd om meer te vertellen over zijn schooldag.
  


Sociaal gedrag en leren leren.

Naast leren rekenen, lezen en schrijven, is een school ook de plaats waar kinderen leren om de normen en waarden die ze thuis en op school meekrijgen, toe te passen in de praktijk. Ook wordt er volop geoefend met vaardigheden zoals:
- het omgaan met meningsverschillen,
- het oplossen van ruzies,
- het omgaan met frustraties en situaties waarbij het anders gaat dan jij het in je hoofd bedacht hebt,
- het omgaan met uitgestelde aandacht 
- en het zorgvuldig omgaan met mensen, dieren, planten en dingen.
Al deze vaardigheden zijn later als je volwassen bent zeer waardevol, maar ze vereisen ook oefening! Veel van deze vaardigheden dagen uit tot creatief en flexibel denken en bouwen mee aan een sterke persoonlijkheid.

Om inzicht te geven in de doelen en vaardigheden waar wij in de klas aan werken, hebben we per klas een overzicht gemaakt. Met deze informatie kunt u uw kind thuis ondersteunen. Klik hier om de doelen in te zien.

 
 

 Spiekboekjes

 Wanneer uw kind moeite heeft met rekenen of werkwoordspelling, kun u hem/haar thuis helpen door bijvoorbeeld de spellingsafspraken nog eens extra te herhalen.  Deze spiekboekjes helpen u vast al een heel eind op weg!

Websites
Ook hebben we een overzicht gemaakt van leuke en leerzame sites waarmee bijvoorbeeld de tafels, het klokkijken, de topo toets of de Engelse woordjes geoefend kunnen worden.

Juiste leesniveau?

In een bibliotheek of boekwinkel zijn er duizenden boeken om uit te kiezen. Maar welk boek sluit nu aan bij het leesniveau van uw kind? En wat wil dat Avi en DMT nu precies zeggen? Dit overzicht geeft duidelijkheid!

 
 

Huiswerk maken.

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen huiswerk mee.
Per week wordt er ongeveer één maak-opdrachtje meegegeven.
Na afronding van een hoofdstuk neemt uw kind een samenvatting of leeropdracht mee naar huis. De leerstof in de samenvatting is in de lessen behandeld en uw kind hoeft deze informatie thuis eigenlijk alleen door te lezen.
In de daaropvolgende jaren wordt de hoeveelheid huiswerk langzaam opgebouwd, zodat de leerlingen stap voor stap worden voorbereid op het zelfstandig maken van huiswerk op de middelbare school.


We hebben een artikel gevonden met handige tips hoe je als ouder je kind kunt helpen bij het organiseren van zijn of haar huiswerk.